overlay

Arındırma Merkezleri

Arındırma Merkezleri

Ülkemizde; madde bağımlılarına, yüksek risk grubu bireyler ve/veya yakınlarına danışmanlık ve bilgilendirme hizmetlerinin sunulması, madde bağımlısı olan hastaların ayaktan veya yatarak farmakolojik, psikososyal tedavilerinin ve rehabilitasyonlarının yapılması ve bağımlı bireylerin tedavi olup bağımlılık yapıcı maddelerden arınarak sağlıklı bir yaşama geçmelerini sağlamak amacıyla T.C. Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren arındırma merkezleri kurulmuştur.

Arındırma merkezlerine bağımlılık tedavisi için başvuran hastalar; tedavi merkezlerindeki hekimler tarafından kullandığı bağımlılık yapıcı madde,  kullanım şekli, önceki tedavi süreçleri, tedaviye uyumu, aile ilişkileri ve yaşadığı yer gibi tedaviyi etkileyecek pek çok faktör göz önünde bulundurularak geniş kapsamlı bir biçimde değerlendirilmekte akabinde bu hastalara yönelik tedavi programı belirlenmektedir.

Arındırma merkezlerinde tedaviler ayakta veya yatarak yapılmaktadır. Bu merkezlerde tedavisine karar verilen hastaların tedavisi detoksifikasyon dediğimiz arındırma ile başlamakta ve psikososyal müdahalelerle sürdürülmektedir. Arındırma, tedavinin ilk adımı olup kullanılan bağımlılık yapıcı maddenin kesilmesini takiben oluşan fiziksel yoksunluk belirtilerinin tedavisini kapsamaktadır. Arındırma süresi, kullanılan maddeye ve bireye göre 7-14 gün arasında değişmektedir.  Arındırma sürecinin bitiminde, tedavi süreci ayakta terapi ve takiplerle sürdürülmektedir.

Ayakta ya da yatarak tedavi sürecinde olan birey, uyuşturucu madde kullanımına sebep olabilen öfke, stres, hayır diyebilme gibi sorunlarının giderilmesi, uyuşturucu madde kullanma isteğiyle baş edebilmeye yönelik yaşam becerilerini içeren bireysel ve grup psikoterapilerine alınmaktadır.  Ayakta ya da yatarak tedavi süreci başlatılan bireylerin izlemi; bireysel görüşmeler, grup görüşmeleri ve tetkik sonuçları ile yapılırken aynı zamanda bu kişilerin aileleriyle de aile görüşmeleri ve aile grup çalışmaları olmak üzere çok yönlü bir tedavi süreci sürdürülmektedir.

Ülkemizde 1192 yatak kapasiteli 53 adet yataklı ve 72 adet ayaktan olmak üzere toplamda 125 tedavi merkezi bulunmaktadır. Tedavi merkezlerine bireysel başvurulabildiği gibi ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı aracılığıyla da randevu alınarak başvurulabilmektedir.


Detaylı bilgi için: https://khgmsaglikhizmetleridb.saglik.gov.tr