overlay

Bağımlı Hastalar için Rehabilitasyon Merkezi (BAHAR)

Bağımlılık tedavisi sonrası bireylerin tedavi kurumları ile irtibatta kalmalarını sağlayarak tekrar uyuşturucu madde kullanmadan sosyal hayata uyumlarını kolaylaştırmak amacıyla Bağımlı Hastalar İçin Rehabilitasyon Modeli (BAHAR)  oluşturulmuştur.

BAHAR kapsamında hizmet veren bu merkezlerde; tıbbi tedavi, kişiye ve ailesine yönelik bireysel danışmanlık, grup çalışmaları, aile grup çalışmaları, drama ve kişisel gelişim ile ilgili sosyal beceri eğitimleri, tekrar uyuşturucu madde kullanmayı önleme ve ruhsal gelişime yönelik psikoeğitim, iş ve uğraş aktiviteleri yapılmaktadır. Ayrıca spor aktiviteleri, müze, sergi gibi yerlere ziyaret,  film gösterimi ve ardından tartışma oturumları gibi sosyal/kültürel aktiviteler yapılmaktadır.

BAHAR kapsamında hizmet veren merkezlerde aynı zamanda; mutfak atölyesi, sıhhi tesisatçılık,  elektrik, sera ve bahçecilik, pastacılık, ahşap işleri, bilgisayar, takı tasarımı, CNC, grafik tasarım, seramik atölyesi, mozaik atölyesi, senaryo yazarlığı, fotoğrafçılık gibi alanlarda iş ve meslek kazandırmaya yönelik eğitimler verilmektedir. Ayrıca halk oyunları, İspanyolca dersi, diksiyon dersi, dersi, resim kursu, yaratıcı drama, tiyatro gibi kişisel gelişim kursları da verilmektedir.

BAHAR kapsamında hizmet veren merkezlere;

  • Arındırma tedavisini tamamlamış olan,
  • Bağımlılıkla ilgili temel düzeyde psikoeğitim gruplarına katılmış olan,
  • En az 3 haftalık iyilik halini sürdüren gönüllü bireyler, tedavi ekibi tarafından değerlendirilerek kabul edilmektedir. 

Pilot çalışma olarak İstanbul’da Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde 15-25 yaş grubu hastalara hizmet veren 46 yatak kapasitesine sahip Tuzla BAHAR Rehabilitasyon Merkezi ve Üsküdar BAHAR Rehabilitasyon Merkezi hizmete açılmıştır. Bursa, Edirne ve Kayseri’de BAHAR kapsamında rehabilitasyon merkezlerinin açılması ve BAHAR modelinin tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde yaygınlaşması amaçlanmaktadır.